Frequently Asked Questions over hyaluronzuurfillers

Hyaluronzuurfillers zijn injecteerbare producten met hyaluronzuur, een stof die van nature voor komt in het lichaam, zoals in de huid, de gewrichten en de ogen. Hyaluronzuur is een suikermolecuul dat de eigenschap heeft om water aan te trekken en vast te houden, waardoor het de huid hydrateert en volume geeft.

Bij het gebruik van hyaluronzuurfillers wordt het gelachtige hyaluronzuur in de huid geïnjecteerd om volume toe te voegen, rimpels op te vullen en contouren te verbeteren. Het kan worden toegepast op verschillende gebieden, zoals lippen, neus-lippenplooi, jukbeenderen en kaaklijn.

Het voordeel van hyaluronzuurfillers is dat hyaluronzuur van nature afbreekbaar is en na verloop van tijd op natuurlijke wijze in het lichaam wordt afgebroken. De resultaten zijn tijdelijk en de duur van het resultaat is afhankelijk van het type filler, de locatie van de behandeling en individuele factoren.

Het gebruik van hyaluronzuurfillers wordt vaak ingezet in de esthetische geneeskunde om tekenen van veroudering te verminderen en een jeugdigere uitstraling te herstellen.

Een ander voordeel van hyaluronzuur is dat er een middel bestaat (‘hyaluronidase’) om het geinjecteerde hyaluronzuur op te lossen. Dit in tegenstelling tot bij de, inmiddels al jaren verboden, permanente fillers. Es-thetics maakt nadrukkelijk geen gebruik van permanente fillers maar alleen van A-merk fillers die uitgebreid getest en goedgekeurd zijn. 

Botulinetoxine en hyaluronzuurfillers zijn beide veelgebruikte esthetische behandelingen, maar ze hebben verschillende werkingsmechanismen en doelen:

  1. Werkingsmechanisme:

    • Botulinetoxine  is een eiwit dat de spieractiviteit vermindert door de zenuwsignalen naar de spieren te blokkeren. Het wordt vooral gebruikt om dynamische rimpels (veroorzaakt door spierbewegingen) te verminderen, zoals fronslijnen, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes.
    • Hyaluronzuurfillers vullen ruimtes op door volume toe te voegen. Hyaluronzuur is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Het wordt gebruikt om statische rimpels (veroorzaakt door verlies van volume en elasticiteit) op te vullen, zoals neuslippenplooien, marionetlijnen en lippen.

  2. Doelen:

    • Botulinetoxine richt zich op het ontspannen van spieren om de vorming van rimpels veroorzaakt door herhaalde spierbewegingen te verminderen. Het wordt vaak gebruikt voor het gladstrijken van expressierimpels.
    • Hyaluronzuurfillers hebben als doel het herstellen van volume, het opvullen van rimpels en het verbeteren van de gezichtscontouren door gebieden met verloren volume aan te vullen.

  3. Duur van de resultaten:

    • Botulinetoxine: De resultaten zijn tijdelijk en duren doorgaans enkele maanden, waarna herhaalde behandelingen nodig zijn om het effect te behouden.
    • Hyaluronzuurfillers: Afhankelijk van het type filler en de behandelde gebieden, kunnen de resultaten enkele maanden tot meer dan een jaar aanhouden.

  4. Toepassingsgebieden:

    • Botulinetoxine wordt vaak gebruikt op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen, rond de ogen en mond.
    • Hyaluronzuurfillers: Worden gebruikt op verschillende gebieden zoals lippen, wangen, neus-lippenplooi, en jukbeenderen.

Beide behandelingen worden vaak samen gebruikt omdat ze elkaar mooi aan kunnen vullen voor het mooiste cosmetische resultaat.

  1. Vermindering van rimpels en fijne lijntjes: Hyaluronzuurfillers kunnen effectief worden gebruikt om rimpels en fijne lijntjes op te vullen.

  2. Herstel van verloren volume: Ze zijn ideaal om volumeverlies aan te pakken, zoals ingevallen wangen of slappe huid, waardoor het gezicht jeugdiger en voller oogt.

  3. Verbetering van lipvolume en contouren: Hyaluronzuurfillers worden vaak gebruikt om lippen meer volume te geven, natuurlijke contouren te verbeteren en liprimpels te verminderen.

  4. Snelle resultaten: De resultaten van hyaluronzuurfillers zijn doorgaans direct zichtbaar, waardoor snel en effectief verbeteringen worden bereikt.

  5. Minimale hersteltijd: Het is over het algemeen een ingreep met minimale hersteltijd, waardoor patiënten snel hun dagelijkse activiteiten kunnen hervatten.

  6. Natuurlijk ogende resultaten: Hyaluronzuur is een natuurlijke stof in het lichaam, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling van de behandelde gebieden.

  7. Tijdelijkheid en aanpasbaarheid: De resultaten zijn tijdelijk, wat flexibiliteit biedt voor aanpassingen als dat nodig is, en ze verdwijnen geleidelijk zonder langdurige effecten. Ook is er een middel beschikbaar om hyaluronzuur in zijn geheel op te lossen, mocht dit nodig zijn.

  1. Tijdelijke resultaten: De resultaten zijn niet permanent en vereisen periodieke herhaling van de behandeling om het gewenste effect te behouden.

  2. Mogelijke bijwerkingen: Tijdelijke bijwerkingen zoals zwelling, blauwe plekken, roodheid en pijn/gevoeligheid op de injectieplaats kunnen optreden, maar ze verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Op langere termijn is er kans op asymmetrie en op migratie (verschuiven) van de filler. Ook is er een zeer kleine kans op vorming van kleine knobbeltjes onder de huid (granulomen).

  3. Onmiddellijke reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren op de gebruikte filler. Het is belangrijk om eventuele allergieën vooraf te bespreken met je behandelaar.

  4. Infectiegevaar: Elke injectie brengt een klein risico op infectie met zich mee. Er is een kans op ontstekingen van de huid en het onderliggend weefsel.

  5. Vasculaire occlusie: Het onbedoeld injecteren van filler in een bloedvat kan leiden tot de afsluiting van een bloedvat, wat ernstige complicaties zoals huidversterf kan veroorzaken. Dit is een zeer zeldzame complicatie, maar wel een serieuze. Mocht dit gebeuren, dan zal de ingebrachte filler direct opgelost worden.
  6. Kosten: Fillers kunnen prijzig zijn, vooral omdat herhaalde behandelingen nodig zijn om resultaten te behouden. 

De levensduur van een filler varieert van zes maanden tot meer dan een jaar. Dit is afhankelijk van het soort filler, hoeveel er is gebruikt, de locatie waarin de filler is geplaatst en hoe snel jouw lichaam het metaboliseert. Het is dus niet met zekerheid te voorspellen hoe lang je baat hebt van je fillerbehandeling.

De pijnbeleving bij een behandeling met fillers varieert sterk van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals individuele gevoeligheid, het behandelde gebied en de gebruikte techniek. Over het algemeen wordt een fillerbehandeling als een mild ongemak beschouwd en is het goed te verdragen.

Om ongemak tijdens de behandeling te minimaliseren is verdoving mogelijk. Deze verdovende middelen worden aangebracht op de huid of geïnjecteerd in de te behandelen gebieden, wat kan helpen om eventuele pijn te verminderen.

Sommige mensen ervaren slechts een lichte druk of een prikkelend gevoel tijdens de injecties, terwijl anderen het als iets pijnlijker kunnen ervaren. Het is belangrijk om te communiceren met de behandelaar over eventuele ongemakken die je tijdens de behandeling ervaart, zodat zij de nodige maatregelen kan nemen om je comfortabel te houden.

Al met al wordt een fillerbehandeling over het algemeen als zeer draaglijk beschouwd, en veel mensen vinden dat de resultaten de korte ongemakken meer dan waard zijn.

Na de fillerbehandeling is er doorgaans een korte hersteltijd met mogelijk lichte kneuzingen en zwelling op de injectieplaats, die binnen enkele dagen zullen verminderen. Het is aan te raden om gedurende 24 uur blootstelling aan zon, hitte, intensieve training en alcohol te vermijden. Indien je toch naar buiten gaat, vergeet niet een goede zonnebrandcrème te gebruiken!

Om kneuzingen te minimaliseren, vermijd een week of twee voor de afspraak alcohol, paracetamol, bepaalde supplementen (hoge dosis vitamine E, ginkgo biloba en knoflook) of andere bloedverdunnende medicijnen. Sommige artsen bevelen arnica gel of -crème aan om pijn en zwelling te verminderen.

Direct na de behandeling of binnen enkele dagen kun je meer volheid of een gladdere huid waarnemen, maar het kan tot twee weken duren voordat de zwelling volledig is verdwenen.

  1. Zwangerschap en borstvoeding: Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt afgeraden om fillerbehandelingen te ondergaan vanwege het gebrek aan onderzoek naar de veiligheid van fillers in deze situaties.

  2. Actieve infecties: Als je op het moment van de behandeling een actieve infectie hebt, met name op de injectieplaats, is het beter om de behandeling uit te stellen om mogelijke complicaties te voorkomen.

  3. Auto-immuunziekten: Mensen met actieve auto-immuunziekten zoals lupus of reumatoïde artritis worden vaak geadviseerd om voorzichtig te zijn met fillers, omdat het immuunsysteem een rol speelt bij het afbreken van fillermateriaal.

  4. Allergieën voor ingrediënten van de filler: Als je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten in de filler, moet je dit vooraf met de behandelaar bespreken.

  5. Huidproblemen op de injectieplaats: Actieve huidproblemen zoals ontstekingen, wonden, acne of eczeem op de injectieplaats kunnen complicaties veroorzaken en maken het mogelijk niet geschikt voor behandeling.

  6. Recente chirurgische ingrepen of cosmetische behandelingen: Het wordt vaak aanbevolen om enige tijd te wachten na een chirurgische ingreep of andere cosmetische behandelingen voordat je fillers laat toedienen.

  7. Overgevoeligheid voor hyaluronzuur: In sommige zeldzame gevallen kunnen mensen overgevoelig zijn voor hyaluronzuur. Het is belangrijk om eventuele eerdere reacties op fillers te bespreken met je behandelaar.

  8. Behandelhistorie: Es-thetics behandelt geen patienten die in het verleden behandeld zijn met permanente fillers. Wees hier eerlijk over tegenover de behandelaar.
  9. Jonge leeftijd: Es-thetics behandelt geen patiënten onder de 30 jaar met fillers. Es-thetics legt zich toe op het uitvoeren van behandelingen die tekenen van huidveroudering tegengaan en voert nadrukkelijk geen behandelingen uit om bepaalde kenmerken van het gelaat, zoals de lippen, te vergroten. 

Het gebruik van bloedverdunners is geen contra-indicatie voor een behandeling met fillers maar risico op blauwe plekken is dan natuurlijk wel een stuk groter. Bespreek dit op voorhand met de behandelend arts. 

Blauwe plekken zijn de meest voorkomende bijwerking van een behandeling met botox of een filler. Niet gek natuurlijk, aangezien je gezicht nu eenmaal heel goed doorbloed is! Als behandelaar houd je uiteraard goed rekening met de ligging van de vaten, maar toch vallen blauwe plekken niet altijd te voorkomen…

Wat kun jij zelf doen om de kans op blauwe plekken te voorkomen? 

  • Neem 2 dagen voor de behandeling geen pijnstillers die bloedverdunnend werken (ibuprofen, diclofenac, naproxen, aspirine)
  • Vermijd alcohol 48 uur voor de ingreep
  • Pas op met voedingssupplementen die vitamine E, sint Janskruid, ginko biloba, ginseng of knoflook bevatten. Het is verstandig om deze 2 weken voor de behandeling te stoppen.
  • Koel de behandelde huid met een ice-pack
  • Vermijd druk op het behandelde gebied
  • Probeer voldoende te drinken
  • Arnica. Er is nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat dit helpt, maar toch zweren velen erbij. Je kunt arnicatabletten slikken (5 dagen voor de behandeling starten) of arnicazalf smeren
  • Probeer iets meer rechtop te slapen
  • Doe het even rustigaan en vermijd intensief sporten de eerste 48 uur

     

Maar het belangrijkste is wel:

Plan nooit een behandeling een paar dagen voor een belangrijk evenement. Better safe than sorry!

Heb je nu helaas toch een blauwe plek? De plek zal binnen enkele dagen tot een week vanzelf verdwijnen. Je mag de dag na de behandeling gewoon een concealer gebruiken om de plek te maskeren

 

Er zijn verschillende fabrikanten van hyaluronzuurfillers. Es-thetics werkt met het merk Belotero® van de Duitse firma Merz.

De producten van Belotero® zijn fillers op basis van hyaluronzuur, die uitgebreid zijn getest en beschikken over een goed veiligheidsprofiel.  Daarnaast heeft Belotero®  niet alleen een CE-keurmerk, maar is het ook goedgekeurd door de FDA (de Amerikaanse autoriteit op het gebied van productgoedkeuring). Voor de FDA- en CE-goedkeuring is het product uitgebreid getest op mogelijke bijwerkingen en uit klinische onderzoeken is gebleken dat Belotero® een goed veiligheidsprofiel heeft.

Net als alle hyaluronzuurfillers is het belangrijkste bestanddeel van de Belotero®-producten een stof die van nature in het lichaam voorkomt, waardoor de kans op een allergische reactie op het product vrijwel nihil is.*

Belotero® biedt hoogwaardige fillers aan met een goed veiligheidsprofiel die in een zo kort mogelijke behandeltijd een natuurlijk en langdurig resultaat geven.

Natuurlijk zijn er diverse chirurgische behandelingen om rimpels te bestrijden. Denk maar eens aan een facelift. Dit soort behandelingen hebben de nodige risico’s, een lange herstelduur en zijn over het algemeen erg kostbaar. Sinds de opkomst van injectables als botulinetoxine en fillers, kiezen steeds meer mensen voor een niet-operatieve behandeling van rimpels.

Voor de behandeling van rimpels kan er naast een filler ook gekozen worden voor een behandeling met botulinetoxine. Deze behandeling is echter meer geschikt voor dynamische rimpels, waar fillers meer geschikt zijn voor statische rimpels.

In plaats van hyaluronzuurfillers zijn er ook injectables die de huid aanzetten tot de aanmaak van meer collageen en elastine. Voorbeelden van deze zogenoemde ‘ biostimulatoire middelen‘ zijn Radiesse® en Sculptra®. Radiesse®, een filler op basis van calciumhoudende microbolletjes, heeft naast dit zogenaamde ‘biostimulatoire effect’ ook een vullend effect en wordt daarom ook als filler gebruikt. Sculptra® is een waterachtige vloeistof die poly-L-lactic zuur bevat. Dit melkzuur zorgt in de huid voor collageen en elastineaanmaak. Sculptra® heeft geen direct vullend effect. De effecten van deze behandeling worden pas enige maanden na injectie merkbaar.

Je kunt ook eigen lichaamsvet injecteren in je gezicht (soms ook vetinjecties of lipofilling genoemd). Hiervoor wordt vet van je heupen, dijen of buik gebruikt om volume toe te voegen aan je wangen en lippen of om neuslippenplooien of wallen op te vullen. De behandeling duurt ongeveer twee uur en de hersteltijd is een week tot 10 dagen.

Een andere manier van het behandelen van rimpels is de HIFU-behandeling. HIFU staat voor High Intensity Focused Ultrasound. De behandeling wordt uitgevoerd met een apparaat dat geluidsgolven de huid instuurt. De dieper gelegen huidlagen worden hierdoor verhit, terwijl het oppervlak van de huid onaangedaan blijft. Door deze verhitting zal er een herstelproces optreden waarbij de collageen aanmaak wordt gestimuleerd. Doordat er meer collageen wordt aangemaakt, zal je huid steviger en strakker worden, waardoor rimpels verminderen. Er zijn meerdere behandelingen nodig en het duurt 3-6 maanden voordat de effecten zichtbaar worden.

Ook met laserbehandelingen en chemische peelings kunnen fijne lijntjes en rimpels behandeld worden. Deze behandelingen hebben echter veel meer hersteltijd nodig dan na een behandeling met een filler.