De kenmerken van een jong gezicht
Kinderen en jongeren hebben meestal een gladde, stralende huid, zonder rimpels. De huid is fijn, met kleine poriën. De wangen en de lippen zijn mooi vol door voldoende onderhuids vetweefsel. Ook zijn de botstructuren goed zichtbaar, zoals de jukbeenderen en de kaaklijn, wat een krachtige en jeugdige uitstraling geeft.
Met het verstrijken van de jaren verandert er echter het een en ander in het gezicht. Je krijgt niet alleen maar rimpeltjes, er gebeurt meer…
Wat verandert er in de huid?
De stevigheid van de huid neemt af. Dit heeft te maken met de afname van hyaluronzuur in de huid.
Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomend suikermolecuul dat van nature in het menselijk lichaam wordt aangetroffen, vooral in bindweefsels, gewrichtsvloeistoffen en in de huid. Het speelt een essentiële rol bij het behouden van vocht en het bevorderen van weefselherstel.
In de huid fungeert hyaluronzuur als een vochtvasthoudende stof. Het heeft het vermogen om water vast te houden, waardoor het de huid gehydrateerd, soepel en veerkrachtig houdt. Door het vasthouden van vocht kan hyaluronzuur helpen bij het verminderen van droogte, fijne lijntjes en het verbeteren van de algehele textuur van de huid.
Met het ouder worden neemt echter de natuurlijke productie van hyaluronzuur af, wat kan leiden tot een verlies van stevigheid en elasticiteit van de huid, evenals tot het ontstaan van rimpels en fijne lijntjes. Om dit tegen te gaan, wordt hyaluronzuur vaak gebruikt in cosmetische en dermatologische producten, zoals serums, crèmes en injectables zoals Profhilo®, om de huid te hydrateren en een jeugdiger uiterlijk te bevorderen.
Naarmate we ouder worden, neemt ook de productie van collageen en elastine in ons lichaam af. Dit proces begint al rond het 30e jaar en versnelt naarmate de jaren verstrijken. Hierdoor vermindert de stevigheid, elasticiteit en volume van de huid, wat leidt tot verschillende tekenen van veroudering, zoals rimpels en lijntjes, verslapping en verdunning van de huid en volumeverlies.
Ook neemt de snelheid waarin de huid zichzelf vernieuwt af. Wondjes zullen hierdoor minder snel genezen en huid zal doffer ogen en kwetsbaarder zijn. Door afnemende talgproductie wordt de huid droger en er kunnen pigmentverschillen ontstaan in de huid door bijvoorbeeld veranderingen in melanineaanmaak en beschadiging van de huid door de zon.
Maar het is niet alleen de huid die veroudert! Er treden ook veranderingen op in het bot, het onderhuids vetweefsel en de spieren van de huid.
Veranderingen in de botstructuur
De schedel van een jongere verschilt op een aantal vlakken flink van die van een oudere. Met het ouder worden treedt er namelijk botresorptie op. De dichtheid van de botten van de schedel wordt minder (osteoporose) en ook de vorm van de botten verandert. Delen van de schedel worden vlakker (zoals de jukbeenderen), de kaaklijn wordt minder strak doordat de onderkaak kleiner wordt. Zelfs de oogkassen worden groter, waardoor de ogen dieper in de schedel komen te liggen. Hierdoor zal de overliggende huid minder steun krijgen, waardoor de gelaatstrekken met het ouder worden zullen veranderen.
Veranderingen in het onderhuids vetweefsel
Tijdens het ouder worden neemt de hoeveelheid vetweefsel in het gezicht af. De vetkussentjes in je gezicht worden kleiner, vooral onder de ogen en in de wangen. Dit geeft hollingen in het gezicht wat een oudere aanblik geeft. Ook kan het nog bestaande vetweefsel gaan uitzakken of zich verplaatsen, waardoor je bijvoorbeeld vetkussentjes krijgt onder je ogen of bij de kaaklijn. Doordat de hoeveelheid vet rondom de mond ook zal verminderen, worden de lippen dunner en rimpeliger.
Veranderingen in de spieren
Met de tijd worden ook de spieren van het gezicht dunner en minder krachtig. Mede door het verminderen van de spierspanning in het gezicht verslapt de huid. Toch zijn er enkele spieren die juist harder moeten gaan werken. Denk maar eens aan de spieren op het voorhoofd die harder moeten werken om de zakkende wenkbrauwen en oogleden om hoog te houden; hierdoor ontstaan rimpels op het voorhoofd.
Wat kun je zelf doen om huidveroudering tegen te gaan?
1: Bescherm je huid tegen de zon. Dit is zonder twijfel de allerbelangrijkste tip; zonlicht is nu eenmaal de belangrijkste veroorzaker van huidveroudering!
2: Rook niet. Roken zorgt voor een versnelde veroudering van de huid. Het vermindert de bloedtoevoer naar de huid, waardoor de huid minder snel herstelt. Ook zorgt het voor een versnelde afbraak van collageen en elastine, waardoor de huid sneller verslapt en meer rimpels krijgt. Ook vergroot roken de kans op het krijgen van huidkanker.
3: Eet gezond en drink voldoende. Door te zorgen voor een gebalanceerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen en voldoende water te drinken, kun je bijdragen aan een gezonde, stralende huid en het verouderingsproces vertragen.
4: Beperk je alcoholinname: Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Hierdoor kan het leiden tot uitdroging, wat een negatieve invloed heeft op de vochtbalans van de huid. Overmatig alcoholgebruik kan ook nog eens leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen en een verminderde collageenproductie. Ook is bekend dat alcohol de kans op huidaandoeningen zoals rosacea en psoriasis vergroot.
5: Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en minimaliseer stress. Stresshormonen zoals cortisol kunnen ontstekingsreacties in het lichaam bevorderen, waaronder in de huid. Ook kunnen ze de collageenproductie verminderen. Lichaamsbeweging zorgt voor een verbeterde bloedcirculatie en verbetert de slaapkwaliteit. Een goede nachtrust bevordert een efficiënte celregeneratie en reparatie, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde huidtextuur en het verminderen van tekenen van veroudering.
Wat kan Es-thetics voor je doen?
Anti-agingsbehandelingen zijn er te over, van cremes tot grote operaties. Es-thetics beperkt zich tot behandelingen met injectables, zoals:
- Behandelingen met botulinetoxine (Botox): Door de spieren met kleine injecties met botulinetoxine te injecteren zullen deze ontspannen, waardoor rimpels verzachten of zelfs verdwijnen.
- Skinboosters. Een skinbooster bestaat voornamelijk uit hyaluronzuur; de stof die zorgt voor hydratatie en behoud van volume van de huid. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen speelt hyaluronzuur een belangrijke rol in het behoud van de stevigheid en hydratatie van de huid. Een skinbooster zorgt voor extra hydratatie, waardoor de algehele conditie van de huid verbetert, de huid steviger aanvoelt en fijne lijntjes in de huid worden verminderd.
- Fillers: Hyaluronzuurfillers worden gebruikt om verloren volume in gebieden zoals de wangen, jukbeenderen en lippen aan te vullen, waardoor de huid er voller en jeugdiger uitziet. Een filler is net als een skinbooster opgebouwd uit hyaluronzuur, maar door speciale verbindingen in het hyaluronzuur zijn fillers veel steviger en elastischer dan skinboosters waardoor ze veel meer volume geven in de huid. NB: Es-thetics zal pas in 2024 starten met het aanbieden van behandelingen met fillers.
Houd je niet van naalden? Dan kunnen ook peelings en lasers de conditie van de huid verbeteren. De huidtherapeuten bij Huidtherapie Brabant kunnen je daar meer over vertellen.
De laatste jaren wordt er ook steeds meer behandeld met zogeheten ‘Energy Based Devices’. Dit zijn medische hulpmiddelen die gebruikmaken van verschillende vormen van energie, zoals laser, radiofrequentie (RF), ultrasoon geluid, of licht, om verschillende huidaandoeningen, waaronder huidveroudering, te behandelen. Dit soort behandelingen zorgen voor verhitting van de huid, waardoor de collageenproductie wordt gestimuleerd met als resultaat: huidverbetering, verstrakking van de huid en vermindering van fijne lijntjes en rimpels.
Mocht bovenstaande nou allemaal niks voor je zijn, dan is een facelift bij de plastisch chirurg altijd nog een overweging.
Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak bij Es-thetics als je meer wilt weten over huidveroudering of de behandelopties.